
EXEMPLE DE ACTIVITĂȚI ȘI JOCURI SOCIALE
JOCURILE – DE EXEMPLU JOCURILE DE MASĂ (table, șah, nu te supăra frate, etc)
Sunt un mod distractiv prin care copiii cu autism pot învăța diverse obiceiuri sociale. Învățarea bunelor maniere și a regulilor de politețe pot fi stimulate prin astfel de jocuri. Folosindu-ne de un joc, putem încuraja copilul să învețe să își aștepte rândul, să ureze succes celorlalți la începutul jocului, sau să felicite câștigătorul la final. Se pot găsi o varietate de jocuri, adecvate fiecărei vârste.
Cum se simt copiii cu autism în timpul jocului?
Având în vedere dificultatea de a interpreta expresii faciale sau emoții, ei trebuie îndrumați cum să facă acest lucru. Un mod de a face acest lucru este prin utilizarea imaginilor, arătând copilului imagini cu diferite emoții și cerându-i să descrie cum se simte persoana respectivă.
Putem să-l ajutăm oferindu-i o grilă de răspunsuri, pentru a-l alege pe cel corect. Începem cu emoții de bază (bucurie, tristețe, furie), adăugând apoi altele mai provocatoare (surpriză, plăcere, oboseală, plictiseală, frică, etc).
Această activitate poate fi adaptată pentru copii de la nivelul școlii primare la nivel de liceu timpuriu.
ACTIVITĂȚI DE COMUNICARE – JOCURI DE ROL
Acestea targetează abilitățile de exprimare și conversație. Pentru a pregăti gestionarea și depășirea unor situații sociale solicitante, o idee bună poate fi aceea de a utiliza jocuri de rol. Prezintă-i copilului o situație, atribuie rolul câte unui personaj pentru tine și copil și simulați împreună conversația, interacțiunea, gesturile, sau comportamentele potrivite situației. Apoi, schimbați rolurile. Discutați ce a mers bine și ce este de îmbunătățit, din punct de vedere al reacțiilor și al răspunsurilor la această provocare. De exemplu, cu copii de nivel gimnaziu sau liceu, se poate desfășura un joc de rol despre cum comandăm la restaurant, unul fiind în rolul clientului și celălalt în rolul ospătarului.
Ce ar trebui de făcut?
Deseori, copiii cu autism nu știu cum să reacționeze în fața unei cerințe, sau cum să gestioneze o situație. Practicarea jocurilor de rol pe difetite scenarii și situții îi poate ajuta, mai ales dacă ilustrăm situațiile prin imagini, sau prin poveștile sociale. Îl întrebăm pe copil ce ar face, sau cum i-ar veni să reacționeze într-o anumită situație, oferindu-i eventual mai multe opțiuni, pe care le explicăm și le discutăm cu el, în cazul în care există mai multe variante de răspuns. Dacă este posibil, putem duce acest exercițiu la un nivel superior, întrebând copilul cum crede că se simt și celelalte persoane/roluri implicate în joc și de ce.
Jocurile de rol pe o anumită situație se pot personaliza, în funcție de nevoi, pentru copii de la nivel elementar la nivel de liceu.
ACTIVITĂȚI DE GRUP (pentru copii, sau copii și adulți)
Jocul Numelor (copii până la nivel de ciclu primar)
Acest joc îi implică pe copii să se cunoască și să interacționeze între ei. Copiii pasează o minge de l unul la altul și strigă numele celui spre care au pasat mingea. Ne asigurăm că mingea trece pe la fiecare.
Răspunsuri ‚Ori/Ori’ (orice vârstă)
Copiii răspund la întrebări cu răspunsuri alternative și își explică alegerea uneia din variante. De exemplu: ‚Tu ai mânca zilnic mai degrabă supă sau desert?’, ‚Ai prefera să te ciupească țânțarii, sau să te ardă soarele?’ Se pot folosi diferite teme și se poate personaliza pentru orice vârstă. După alegerea unuia dintre răspunsuri, trebuie solicitată și explicația.
Storytime (nivel de ciclu primar târziu, până la liceu)
Oricine din grup începe să spună o poveste. Pe rând fiecare participant continuă povestea, adăugând o propoziție. Această activitate îi ajută pe copii să tragă concluzii pe baza unor informații date, sau să facă previziuni pe baza unor informații disponibile.
ACTIVITĂȚI CREATIVE (pentru abilități sociale mai abstracte)
Cum te-ai simți dacă…? (nivel preșcolar sau clase primare)
Putem folosi acest joc pentru a-i deprinde pe copiii cu autism să vadă situații în perspectivă, să experimenteze empatia și să ‚citească’ mesaje non verbale (expresii ale feței, gesturi). Folosind o secvență video, sau o poveste sugestivă, întreabă-l pe copil cum s-ar simți dacă ar fi în situația personajului.
Șarade (nivel gimnaziu și liceu timpuriu)
Jocul se bazează pe capacitatea de a interpreta mesajele non verbale. Copiii interpretează pe rând personaje dintr-o poveste care le-a fost făcută cunoscută (sau film), pentru ca ceilalți să ghicească personajul. Mai multe titluri de cărți sau filme sunt scrise pe bilețele într-un bol, fiecare copil trăgând pe rând câte un bilețel.
Cei care ghicesc trebuie să coreleze elementele de limbaj oferite de cel care interpretează rolul (verbale și non verbale), pentru a identifica personajul sau titlul.
ACTIVITĂȚI DE MIȘCARE
Unii copii învață mai bine din mișcare și exerciții fizice, deci, să ne mișcăm!
Radu spune… (orice vârstă)
Imitația este o abilitate socială deprinsă timpuriu. Copiii trebuie să imite pe rând ceea ce face cel aflat în fața grupului, cu condiția ca, de fiecare dată să înceapă cu ‚Radu spune…’ (Radu sau alt nume pe care îl poartă copilul aflat în fața grupului). Acesta face diferite mișcări și gesturi, pe care ceilalți trebuie să le imite. Jocul devine rapid amuzant, pe măsură ce gesturile, sau mișcările se succed. Înțelegerea umorului de situație este un alt avantaj al acestui joc.
Alinierea (nivel până la gimnaziu)
În acest joc, copiii trebuie să se așeze în linie, în funcție de un criteriu (de exemplu în ordinea înălțimii, a vârstei, sau alfabetică). Această cerință îi determină să comunice între ei, pentru a se așeza în ordinea corectă.
O altă variantă a jocului implică să primească fiecare copil câte o etichetă de o anumită culoare, cerința fiind să se așeze pe linii, în funcție de culoarea etichetei (de exemplu, cei care au primit culoarea galbenă se așează pe o linie în față, iar cei cu roșu pe o linie în spatele primilor).
UTILIZAREA FORBRAIN ÎN ACTIVITĂȚILE COPIILOR CU AUTISM
Putem include casca Forbrain în activitățile de dezvoltare a abilităților sociale ale copiilor. Fiind un dispozitiv de stimulare audio vocală, copilul își va auzi vocea și sunetele mai clar și amplificat, în timpul interacțiunii. Acesta îl va ajuta să fie mai prezent la activitatea e care o desfășoară, să își regleze emoțiile și energia, aspecte importante atunci când vine vorba de interacțiunile cu ceilalți.
Lucru cu casca îi va îmbunătăți atenția, contribuind la deprinderea mai rapidă și memorarea abilității dorite și îl va ajuta să își perceapă mai clar vocea și exprimarea, contribuind la îmbunătățirea comunicării.
Contunarea pe ACTIVITĂȚI PENTRU DEZVOLTAREA COMPETENȚELOR SOCIALE ALE COPIILOR CU AUTISM (III)
Articol preluat și tradus de pe www.forbrain.com – Amanda Unrau, Speech-Language Pathologist, 30.09.2024