ADHD ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Cum este diagnosticat ADHD?
Dacă observi la copilul tău indicii de ADHD, un diagnostic diferențiat va fi binevenit în primă instanță, pentru a elimina alte posibile cauze și a fi în măsură să realizezi un plan adecvat de suport educațional, emoțional, social pentru o dezvoltare corespunzătoare.
De regulă, diagnosticarea se solicită în jurul vârstei de 6-7 ani, dacă durata mica de concentrare a atenției și comportamentul hiperactiv sunt persistente.
În măsură să realizeze evaluarea clinică și diagnosticarea sunt specialiștii – psihologul, medicul psihiatru sau neurolog, aceștia deținând instrumente specifice de evaluare și stabilire a prezenței ADHD. Comunicarea cu părinții și informarea specialistului asupra simptomelor și istoricului copilului/familiei sunt importante.
ADHD afectează procesul de învățare la adulți?
Mulți adulți se confruntă cu dificultăți de învățare specifice ADHD, care nu u fost diagnosticate în copilărie, dat fiind progresul recent al identificării și diagnosticării acestei tulburări. Adulții se pot confrunta adesea cu stări de agitație și dificultăți de concentrare, care le pot afecta negativ relațiile sociale, de familie, performanța în muncă, precum și abilitățile de învățare, de organizare și decizie. O discuție cu un specialist poate conduce la o mai bună gestionare a acestor simptome.
Câți dintre copiii cu ADHD au dificultăți de învățare?
ADHD nu este obligatoriu o cauză a tulburărilor de învățare, dar poate crește riscul acestora. Cercetările arată că între 20% și 60% dintre copiii cu ADHD au dificultăți de învățare, în domeniile cititului, scrisului, ortografiei și calculelor matematice. Cercetătorii sugerează că cele două procese au un substrat de dezvoltare comun, dar încă nu se cunoaște exact cauza pentru care se dezvoltă împreună.
Sunt mai multe tipuri de ADHD?
Există trei tipuri de ADHD, clasificate după tipul de manifestare:
- ADD – deficintul de atenție (nu implică neapărat hiperactivitate, cca 30%);
- Tipul hiperactiv (nu implică neapărat deficit de atenție, mai puțin de 10%);
- ADHD – tipul combinat (peste 60%).
Poate fi ADHD depășit odată cu vârsta?
Cercetările recente arată că, de cele mai multe ori, nu. Deoarece este o condiție care implică modificări structurale și cognitive ale creierului, un procent redus de copii cu ADHD înregistrează o recuperare integrală odată cu creșterea.
Majoritatea persoanelor cu ADHD experimentează fluctuații ale manifestărilor de-a lungul timpului, acestea putând fi gestionate optim cu ajutorul strategiilor corecte de abordare, antrenamentului, al terapiei, sau al medicației. Simptomele pot fi evidente în perioadele de stres, putând fi gestionate în restul timpului, astfel încât viața de zi cu zi să nu fie afectată.
Cum se tratează ADHD?
Tratamentul este particularizat, fiind specific simptomelor și nevoilor individuale ale fiecărui copil și se realizează în colaborare specialiști – părinți. Abordarea ADHD poate presupune strategii combinate – terapie, medicație, instruirea familiei, un plan educațional și emoțional adecvat atingerii obiectivelor de învățare, dar și a celor emoționale și sociale. De asemenea, copilul poate beneficia de terapie ocupațională, sau/și logopedie, prin care să învețe să își identifice, gestioneze și depășească manifestările, să își depășească barierele și să aibă o experiență de învățare-dezvoltare armonioasă.
Copilul meu cu ADHD are nevoie de medicație?
În Statele Unite, conform National Survey of Children Health, aproximativ 70% dintre copiii cu diagnostic clar de ADHD iau un tip de tratament, pentru a preveni și a gestiona simptomele.
Opțiunea asupra medicației este o decizie personală a părintelui, pe care este nevoie să o discute cu specialiștii și să o comunice profesorilor și psihologului școlii. Așa cum am menționat, abordarea copilului cu ADHD este bine să fie una de echipă.
Medicația este eficientă în cele mai multe cazuri, reducând majoritatea simptomelor, dar este necesară o perioadă de testare, pentru stabilirea unui dozaj optim, care să îmbunătățească și nu să scadă calitatea vieții copilului. Medicația este recomandată de regulă după vârsta de 6 ani și doar o parte a planului de abordare a copilului, putând fi necesare în continuare atât terapia, cât și suportul școlar.
FDA (Federeal Drug Agancy) din Statele Unite a aprobat o listă de medicamente recomandate pentru tratamentul ADHD la copii peste 6 ani, care poate fi consultată de specialiști pe site-ul agenției.
UTILIZAREA FORBRAIN® ÎN TERAPIA ADHD
Forbrain® este un dispozitiv pentru stimularea funcțiilor cerebrale, bazat pe auz, care permite purtătorului să își audă vocea în timp real, amplificată și cu mai mare acuratețe. S-a demonstrat că Forbrain este un istrument util în dezvoltarea atenției și a capacității de concentrare, îmbunătățind focusul în sarcină. Atunci când își îmbunătățesc focusul, copiii învață mai ușor și mai eficient, memorând pe durată mai lungă cele învățate.
Casca Forbrain este, de asemenea, utilizată în terapia vorbirii (logopedie), stimulând atenția asupra sunetelor, abilitățile de memorare și accelerând progresul în ceea ce privește verbalizarea, pronunția și limbajul. În video-ul alăturat sunt explorate posibilități multiple de utilizare ale Forbrain, în sprijinul copiilor cu ADHD. https://www.youtube.com/watch?v=a2mC1C1SynY
CONCLUZII
- ADHD este o tulburare care afectează persoana pe termen lung;
- Aceasta nu exclude învățarea, dezvoltarea și performanța;
- Copiii cu ADHD care beneficiază de suportul adecvat, au posibilitatea de a-i gestiona și depăși manifestările;
- Abordarea ADHD se realizează în echipă – părinți, profesori, terapeuți;
- Fiecare copil cu ADHD este unic, deci strategiile de abordare și tratament trebuie să fie personalizate;
- Este nevoie să fie stabilite obiective clare de terapie/tratament, astfel încât să poată fi identificați pașii și resursele necesare, iar părinții să poată avea control asupra procesului;
- Cu bunăvoință și o abordare corectă de echipă, copilul poate beneficia de o experiență de învățare optimă, de cât mai puține frustrări și de o dezvoltare armonioasă pentru viața adultă;
- „Este nevoie de un sat întreg, pentru a crește un copil”.
Articol preluat și tradus de pe www.forbrain.com, autor Crystal Bray – Speech-Language Pathologist, 11 Septembrie 2023.