
CUM ALEGEM ACTIVITĂȚILE POTRIVITE
Ținem cont de următorii factori, în funcție de nevoile individuale ale fiecărui copil:
- Vârsta: ne asigurăm că alegem jocurile potrivite vârstei și nivelului de dezvoltare al copilului. De exemplu, pentru un preșcolar alegem mai degrabă un joc de imitație decât unul de conversație.
- Abilitățile și atuurile copilului: copilul va fi mai motivat și dornic să se implice, dacă începem cu o activitate care să-i pună în valoare un atu. Putem construi activități plecând de la atuurile existente și continuând cu secvențe care adresează ariile de necesitate.
- Provocările: Chiar dacă dorim să lucrăm cu ariile problematice, nu începem cu acestea. Începem cu activități care îi permit copilului să obțină rezultate cu ușurință, abia apoi ne ocupăm de provocările cu care se confruntă.
- Hobby-uri și interese: copilul va fi mai interesat și motivat să particioe la activități legate de pasiunile sale.
- Nevoile și obiectivele individuale ale copilului: este bine să ținem cont de ceea ce își dorește copilul, în aceeași măsură în care avem în vedere și ceea ce trebuie sau i se cere să facă. De câte ori este posibil, alegem activități care să țintească ambele tipuri de obiective.
- Sfatul specialiștilor: dacă copilul beneficiază de mai multe tipuri de terapie (logopedie, terapie ocupațională, etc), vom colabora pentru a integra cât mai mult recomandările acestor specialiști în activități comune, care să poată fi reproduse și desfășurate și acasă. În acest fel, vom continua manifestarea comportamentelor dobândite într-o anume terapie și în alte terapii, dar și în mediul de acasă, sau școlar, creând un efect de sinergie.
- Nivelul de comunicare al copilului: dacă este non verbal, copilul va primi alternativa de a răspunde folosind imagini, sau va avea acces la un dispozitiv de tip AAC (Argumentative and Alternative Communication device).
- Abilitățile cognitive: unor copii le sunt necesare explicații ale activității și ale motivului pentru care le este cerută, în vreme ce alți copii nu au capacitatea de a înțelege aceste explicații și necesită instrucțiuni simple și directe.
- Oportunitatea de a lucra în grup: dacă există posibilitatea de a lucra împreună cu alți copii, vom selecta jocuri de grup, iar dacă nu există această posibilitate, vom fi noi partenerii copilului, într-un joc unu la unu.
IDEI ȘI SUGESTII PENTRU A ORGANZA ACTIVITĂȚI ȘI JOCURI SOCIALE
- Oferă instrucțiuni simple și clare: prea multe mesaje auditive pot deruta un copil cu autism. Oferim instrucțiuni pentru fiecare pas la timpul său. Instrucțiuni scrise, sau prin imagini pot fi adesea de folos.
- Crearea unui mediu confortabil: creăm un mediu calm, stabil și liniștit, reducem sursele de distragere a atenției și, dacă e posibil, păstrăm în încăpere doar materialele necesare activității în curs.
- Folosim elemente vizuale: folosim instrucțiuni prin imagini, ușor de înțeles și de urmat, chiar și prin imitație. Putem avea descrieri ale activității prin poze sau video și, atunci când este posibil, permitem copilului să aibă și el un cuvânt de spus în alegerea activității pe care o dorește.
- Setează și păstrează o rutină: copiii cu autism sunt ajutați de un program predictibil, bazat pe rutină. Setarea unei rutini și respectarea ei consecventă ajută copilul să știe la ce să se aștepte și să fie relaxat.
- Oferiți laude și încurajare: toți copiii se bucură și beneficiază de pe urma laudelor și a feedback-ului pozitiv, care îi încurajează să repete ceea ce au făcut bine. Încercăm să oferim feedback-ul pozitiv imediat, astfel încât copilul să aibă confrmarea lucrului bine făcut și să poată face cu ușurință legătura între cele două.
- Includem prietenii și familia: copiii au nevoie să practice împreună cu alți oameni. După ce le introducem activitatea și setăm anumite abilități unu la unu, extindem cercul, incluzând prieteni și cunoscuți. Cu cât copilul se antrenează împreună cu alți copii și adulți, cu atît va deveni mi familiar cu o varietate de tipuri de interacțiuni.
- Învățăm și modelăm abilitățile copilului, în timpul activității și după: nu putem pretinde copilului să știe să facă ceva ce n-au mai făcut niciodată, înainte de a-i fi arătat cum. Începem prin a-i explica în ce constă abilitatea vizată, înainte de a începe activitatea, apoi o exersăm împreună prin intermediul activității.
- Oferă opțiuni: există multe modalități prin care putem include opțiuni. De exemplu după ce am lucrat mai multe activități, putem oferi copilului posibilitatea de a alege activitatea preferată, sau un anumit partener de lucru, sau o metodă pe care o preferă (joc vizual, carte, joc social, etc).
- Fă ca activitatea să fie distractivă! Atât pentru copil, cât și pentru tine. E destul de stresant să lucrezi continuu cu copilul tău, în dezvoltarea diferitelor abilități de care are nevoie, iar el îți va percepe stresul și anxietatea. Caută să transformi și pentru tine aceste activități în ocazii de a construi relația și de a petrece timp haios împreună.
UTILIZAREA FORBRAIN ÎN ACTIVITĂȚILE COPIILOR CU AUTISM
Putem include casca Forbrain în activitățile de dezvoltare a abilităților sociale ale copiilor. Fiind un dispozitiv de stimulare audio vocală, copilul își va auzi vocea și sunetele mai clar și amplificat, în timpul interacțiunii. Acesta îl va ajuta să fie mai prezent la activitatea e care o desfășoară, să își regleze emoțiile și energia, aspecte importante atunci când vine vorba de interacțiunile cu ceilalți.
Lucru cu casca îi va îmbunătăți atenția, contribuind la deprinderea mai rapidă și memorarea abilității dorite și îl va ajuta să își perceapă mai clar vocea și exprimarea, contribuind la îmbunătățirea comunicării.
CONCLUZII
Așa cum am văzut mai sus, activitățile sociale au un rol esențial în dezvoltarea oricărui copil. Ele sunt cu atât mai importante pentru copilul cu autism, care întâmpină dificultăți în dobândirea naturală a competențelor sociale. Incluzând aceste activități în rutina zilnică, ele îl vor ajuta în a comunica și a interacționa eficient în relațiile sociale.
Articol preluat și tradus de pe www.forbrain.com – Amanda Unrau, Speech-Language Pathologist, 30.09.2024.